מתיחות וקרעים בשרירים הם פגיעות נפוצות, אצל ספורטאים מקצועיים וחובבים, אך לא רק. פגיעות מסוגים אלה יכולות גם לקרות בפעילות יומיומית, בזמן הרמת משקלים כבדים ועוד. איך נוצר קרע בשריר? מהם הסימנים וכיצד מומלץ לטפל? על הכול נענה במאמר זה.
מהו קרע בשריר וכיצד נגרם?
השריר בנוי מסיבים אלסטיים, שבזמן תנועה מתכווצים ומרפים (או מתארכים ומתקצרים). מתיחות או קרעים בשרירים יכולים להיגרם בעיקר בשל כוח משמעותי על השריר, שאינו מאפשר לסיבי השריר להתכווץ. מצב כזה יכול לקרות בשל הפעלה פתאומית או מוגזמת של השריר (מהירות מתפרצת, שינוי כיוון, בעיטה חזקה, קפיצה). כמו כן, הקרע יכול להיגרם גם בשל תנועות חוזרות ונשנות שגורמות לקרעים מזעריים המצטברים עם הזמן. מנוחה לא מספקת בין אימונים עלולה לפגוע בהחלמה של הקרעים המזעריים ולפיכך גם להחמרה של המצב. הקרעים הנפוצים ביותר בשרירים הם:
- קרע בשריר התאומים – לשריר זה תפקיד חשוב בפעילויות הכרוכות בנשיאת משקל ובהרמת העקב מהקרקע. לכן הוא חשוף במיוחד לפגיעות רבות, בין היתר גם קרע, שלרוב מתרחש בין הגיד לשריר. קרע זה לרוב מתרחש אצל אצנים ורצים למרחקים ארוכים.
- קרע בשריר הירך האחורי (המסטרינג) – קבוצת שרירים האחראית על פשיטה של הירך וכפיפה של מפרק הברך. פגיעה זו נפוצה בעיקר בפעילויות הדורשות כוח מתפרץ ושינויי כיוון.
סימנים לקרע בשריר
ישנן דרגות חומרה שונות לקרעים בשרירים, ובהתאם לכך גם תסמינים שונים. בדרגה קלה יופיעו כאבים ותחושת נוקשות קלה, אך טווח התנועה יישמר. בדרגה בינונית הכאבים יהיו משמעותיים יותר, יופיעו גם נפיחות ונוקשות קשה, תהיה מגבלה בטווח התנועה ויופיעו המטומות (שטפי דם). בדרגה החמורה ביותר (קרע מלא) הכאבים יהיו עזים והשריר לא יוכל לתפקד כלל.
איך מטפלים?
ישנן כאמור דרגות חומרה שונות לקרעים בשרירים, ולכן גם הטיפול ישתנה בהתאם. במקרים קלים, טיפול עצמי יכול להספיק, לרבות מנוחה, חבישה והגבהה של העקב, וכן חזרה הדרגתית לפעילות. במקרים חמורים יותר ייתכן שיהיה צורך בטיפולים נוספים, כמו פיזיותרפיה וטיפול תרופתי. מקרים אלה יכולים גם להתאים לטיפולים לא-ניתוחיים מתקדמים, כמו טיפול PRP.
הזרקות PRP יכולות לסייע רבות לספורטאים, כיוון שהן מאיצות את תהליך ההחלמה של השריר ומאפשרות חזרה מהירה יותר לשגרה. לרוב המטופל יצטרך לעבור בין 2-3 טיפולים, עד החלמה מלאה של הקרע. הקלה מסוימת בכאב לרוב תהיה כבר לאחר הטיפול הראשון.
טיפולי PRP מבוססים על דגימת דם של המטופל, שעוברת תהליך ייחודי המפריד את הדם למרכיביו ומגדיל את ריכוז הטסיות וגורמי הגדילה – חומרים החשובים לתהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף. חומרים אלה מוזרקים באופן ישיר תחת הנחיית אולטרסאונד לאזור הפגוע בשריר, לרוב בסדרת טיפולים הנעשים במסגרת מרפאה. טיפולי PRP נחשבים בטוחים בשל היותם טבעיים, ללא חומרים זרים, ולכן גם הסיכון לתופעות לוואי נמוך במיוחד.
למידע נוסף על טיפולי PRP במרפאת PROLO CURE ולקביעת תור – התקשרו למספר בתחתית העמוד, או השאירו פרטים בטופס יצירת קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם.