פריצת דיסק היא תופעה נפוצה בקרב מבוגרים בני 30-50, בעיקר גברים (התופעה אצלם שכיחה פי שניים יותר מאשר בקרב נשים). מצב זה שכיח באוכלוסייה הכללית, אך הוא לרוב מופיע אצל ספורטאים העוסקים בענפים כמו כדורגל, כדורסל והרמת משקולות, הכרוכים בתנועות שונות של עמוד השדרה ומאמץ רב באזור זה. כמו כן, המצב שכיח גם אצל אנשים שעובדים בעבודה משרדית, ומבלים את מרבית יומם בישיבה, דבר אשר מגביר את ניוון השרירים המייצבים את עמוד השדרה. אז למה זה קורה, כיצד מזהים פריצת דיסק ואיך מטפלים? כל התשובות במאמר הבא.
כיצד נגרמת פריצת דיסק?
לפני שנפרט כיצד התופעה נגרמת, חשוב להסביר מהו דיסק בין-חולייתי. הדיסקים הם מעין רקמות סחוס בצורת לוחיות עגולות ושטוחות, הממוקמות בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה. תפקידם של הדיסקים הבין-חולייתיים הוא לבלום זעזועים, לאפשר תנועת כיפוף ולהגן על החוליות ועל חוט השדרה. הדיסק מורכב מחלק פנימי רך ודמוי ג׳ל, וחלק חיצוני עשוי סחוס סיבי, שמקיף ושומר על הג׳ל.
בנוסף לכך, קיימות רקמות חיבור (=ליגמנטים), שאחראיות על התמיכה והייצוב של עמוד השדרה. הליגמנטים הללו, למעשה מאפשרים את התנועתיות של עמוד השדרה, מבלי שהחוליות יתפרקו. אותם הליגמנטים (כמו שאר הרקמות בגופנו), עם השנים הולכים ונשחקים. אצל כל אחד זה קורה בקצב אחר (בהתחשב בגנטיקה, סוג עבודה, שגרת חיים וכו׳), וכאשר זה קורה, גדל הלחץ הקיים על חוליות עמוד השדרה. ככל שהעומס גדל – כך עולה הלחץ על הדיסקים.
פריצת דיסק נגרמת כאשר הסחוס הסיבי שמקיף את הג׳ל הפנימי של הדיסק נחלש או נקרע, והג׳ל יוצא החוצה. היא יכולה להיגרם בשל חבלה נקודתית, או בעקבות שינויים ניווניים שהתרחשו באופן הדרגתי. לכן, המצב יכול להתרחש בפתאומיות או להתפתח לאורך זמן.
מהם התסמינים של פריצת דיסק?
במקרים רבים התופעה כלל לא תגרום לתסמינים, אך לעתים עשויים להופיע סימפטומים, בשל לחץ של הדיסק הפרוץ על שורשי העצבים או על חוט השדרה. במקרים אלו, התסמינים יהיו בעיקר בהתאם לשורשים עליהם הדיסק הפרוץ לוחץ. כאשר המצב קורה בעמוד השדרה המותני, ממנו יוצאים העצבים לגפיים התחתונים, יופיעו כאבי גב שמקרינים לרגליים. אם מדובר בפריצת דיסק בעמוד השדרה הצווארי, ממנו יוצאים עצבים לגפיים העליונים, יופיעו כאבים המקרינים לכף היד, הזרועות, השכמות והכתפיים. תסמינים נוספים יכולים לכלול: עקצוצים, נמלול וחולשת שרירים. עוצמת התסמינים יכולה להשתנות מאדם לאדם ובהתאם לרמת החומרה, והם לרוב מחמירים במאמץ.
מהם הטיפולים המומלצים?
הטיפול בפריצת דיסק יכול להיות שמרני (לא-ניתוחי) או ניתוחי. יש להדגיש כי הטיפול הניתוחי הוא רק במצבים מתקדמים ולאחר שטיפול שמרני לא צלח.
הטיפול השמרני כולל טיפול תרופתי, פיזיותרפיה, זריקות סטרואידים וטיפולים מחליפי ניתוח – כמו PRP. הזרקות PRP נחשבות יעילות במיוחד לטיפול בפריצת דיסק או בלט דיסק, והן מסייעות להפחתת הכאבים באופן ניכר. הטיפול מבוסס טכנולוגיה מתקדמת, המאפשרת לייצר תמיסה של פלזמה עשירה בטסיות מדמו של המטופל, התורמת לריפוי רקמות, האצת תהליך הריפוי וייצוב וחיזוק הליגמנטים, האחראים על הייצוב והתמיכה באזור המטופל. מאחר שמדובר בטיפול ביולוגי מדמו של המטופל, זוהי אופציה בטוחה ולא-אלרגנית לשיכוך כאבים כתוצאה מפריצת/בלט דיסק. לצורך החלמה מלאה נדרש המטופל לחזור על הטיפול בערך כ-3-5 פעמים. מספר הטיפולים משתנה בהתאם לחומרת המצב, גיל המטופל, היסטוריה רפואית וכו׳.
מרפאת Prolo Cure מתמחה במתן מענה למגוון בעיות אורתופדיות. במרפאתנו מוצעים מגוון טיפולי פרולותרפיה בשיטות המתקדמות והמובילות בתחום, לרבות זריקות PRP, PRP-VISCO ותאי גזע. לקביעת תור התקשרו למספר בתחתית העמוד, או השאירו פרטים בטופס יצירת קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם.