רבים מכירים את התופעה הנפוצה שנקראת ״פריצת דיסק״, המתרחשת באחד הדיסקים הבין-חולייתיים בעמוד השדרה – אבל לא כולם מודעים לכך שלפני מצב זה, ישנם שני מצבים מקדימים: בקע דיסק ובלט דיסק, שגם הם יכולים להתבטא בתסמינים דומים לפריצת דיסק, לרבות כאבי גב עזים. במאמר זה נתמקד בבלט דיסק, המכונה בשפה העממית בלט בגב, מצב נפוץ שללא טיפול עשוי להחמיר לכדי פריצת דיסק.
מהו בלט בגב ומה ההבדל בינו לבין פריצת דיסק?
הדיסקים הבין-חולייתיים הם מבנים סחוסיים עגולים, המצויים בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה. הדיסקים חשובים ליציבות עמוד השדרה, מכיוון שהם מהווים נקודת חיבור בין החוליות, ומשמשים גם כבולמי זעזועים. כאשר ישנה פגיעה באחד הדיסקים, הדבר עשוי להתבטא בכאבים בעמוד השדרה, שלעתים מקרינים גם לרגליים.
לכל דיסק בין-חולייתי מעטפת עשויה סיבים קשיחים, וחלק פנימי רך הדומה לג׳ל. בקע דיסק הוא מצב שבו סיבי המעטפת החיצונים של הדיסק נחלשים, וישנו מעבר של החומר הפנימי לתוכם. מדובר למעשה במצב הקל ביותר של פגיעה בדיסק בין-חולייתי, שלרוב מתרחש לפני בלט דיסק. במצב של בלט בגב, ישנו כבר נזק ממשי לסיבים החיצוניים והחומר הפנימי בולט החוצה מעבר לגבולות החוליה (ומכאן שמו). פריצת דיסק היא מצב מתקדם, שבו סיבי המעטפת החיצונית נקרעו והג׳ל הפנימי נפלט החוצה, וגורם ללחץ קבוע על שורשי העצבים בעמוד השדרה.
ממה נגרם בלט בגב?
ישנן תיאוריות רבות. קרוב לוודאי שבלט דיסק בעיקר נגרם בשל שחיקה ממושכת שנגרמה באופן הדרגתי עם השנים, או כתוצאה מטראומה נקודתית (חבלה או תאונה). ישנן אוכלוסיות מסוימות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לבלט דיסק, לרבות אנשים מבוגרים, אנשים העובדים בעבודות פיזיות הכרוכות בהרמת משאות כבדים, ספורטאים ואנשים הסובלים מעודף משקל.
כיצד מטפלים?
חשוב להדגיש כי ישנם סוגים שונים של בלט דיסק, ולכן ישנה חשיבות רבה לאבחון אצל אורתופד מומחה, והתאמת טיפול בהתאם למצבו הבריאותי הפרטני של המטופל. באופן כללי, ישנה חשיבות רבה לשינוי אורח חיים, לצורך מניעת החמרה של הבעיה לפריצת דיסק. זה כולל בין היתר הקפדה על אורח חיים פעיל, לרבות פעילות גופנית מותאמת והימנעות מישיבה ושכיבה ממושכת. כמו כן, טיפולי פיזיותרפיה יכולים לסייע גם כן בהפחתת כאבים, כמו גם טיפול תרופתי.
לעתים טיפולים אלה לא יהיו מספקים לשיכוך הכאבים ובמקרים אלו ניתן לשקול טיפול PRP, פתרון יעיל ובטוח להפחתת הכאבים ושיפור תהליך הריפוי. הטיפול כולל הזרקת חומר ביולוגי מדמו של המטופל לאזור הפגוע. החומר מכיל גורמי גדילה וחלבונים בריכוז גבוה, שהזרקתם ישירות לאזור הפגוע תורמת להאצת הריפוי ולחיזוק רקמות החיבור האחראיות על ייצוב האזור המטופל. לצורך החלמה מלאה נדרשים לרוב כשלושה-חמישה טיפולים, בהתאם לחומרת הבעיה ומצבו הבריאותי של המטופל.
מעוניינים במידע נוסף אודות טיפול PRP לבלט דיסק? מרפאת Prolo Cure מתמחה במגוון טיפולי פרולותרפיה, לרבות PRP, PRP-VISCO ותאי גזע. לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו למספר בתחתית העמוד.